Racetypiske sygdomme

Ligesom de fleste andre racer har Bullmastiffen også nogle sygdomme/lidelser, som ses hyppigere end andre. Nogle racer lider fx ofte af løse knæskaller (Patella), mens man i den samme race aldrig ser fx dårlige hofter (Hofteledsdysplasi). Og andre racer lider måske oftere af arvelige øjensygdomme, men døjer fx aldrig med hudproblemer. Hos Bullmastiffen ser vi fx oftere hudproblemer, end dårlige knæskaller (Patella), faktisk mener vi aldrig at have set et tilfælde af Patella.
En sygdom eller lidelse kan aldrig undskyldes med, at den er racetypisk og at man som opdrætter derfor kan fritages for "ansvaret". Men som ejer af en Bullmastiff må man selvfølgelig have i tankerne, at en racetypisk lidelse har højere risiko for at forekomme. Racetypisk lidelser bør man som opdrætter være ekstra opmærksom på når man planlægger sine kuld... vi skulle jo gerne komme dem til livs.

Så når vi nu snakker "racetypiske lidelser" vil vi her liste de sygdomme og lidelser vi har oplevet hos Bullmastiffen, med udgangspunkt i den sundhedsundersøgelse der blev lavet i 2010 (de hyppigste lidelser står øverst). I undersøgelsen blev deltagerne også bedt om at angive, hvor alvorligt de vurderer problemet var/er for henholdsvis dem selv og hunden, angivet på en skala fra 1-10 med 10 som det mest alvorlige. Se undersøgelsen for mere information omkring dette.

Der indkom besvarelser for 194 hunde og resultatet nedenfor skal ses med det i tankerne, at 40,7% hundene var under 3 år på tidspunktet for besvarelsen. Det er ikke alle de listede sygdomme og lidelser vi anser for værende racetypiske. Men særligt hudproblemer kan forekomme oftere hos Bullmastiffen end hos andre racer (se også undersøgelsen "Projekt Hudproblem" ).

Sygdomme og lidelser vi har set forekomme hos racen (i større eller mindre grad) igennem flere år er:

Men...

  • Indenfor for racen kender vi også til problemet "mavedrejning", på lige fod med andre store racer der har en dyb brystkasse, fx. Granddanois, Irsk Setter og Schæfer.
  • I de senere år har vi også set en, desværre stigende, tendens til Korsbåndsproblemer, og i Sverige har specialklubben valgt at fraråde alt avl på hunde der er blevet opereret for sprunget eller beskadiget Korsbånd, samt at parre hunde, hvis nære slægtninge har lidet af problemet.
  • Der har også været forekomst af hjerteproblemer (Aortastenose), og stadig flere opdrættere vælger at undersøge for hjertelidelser inden de sætter deres hunde i avl.
  • I 2010 diagnosticerede man for første gang i Sverige to Bullmastiffer med den arvelige øjensygdom PRA, men det er ikke konstateret i Danmark. Enkelte hunde i Danmark har Dansk Bullmastiff Klub krævet undersøgt, fordi de er direkte afkommere af de to svenske hunde. I Sverige er der lavet en handleplan for PRA for at undgå at problemet spreder sig.

 

Hudproblemer
- som f.eks. bylder og overdrevet rødme mellem tæerne, hurtigtvoksende betændt sår eller små knopper eller "bumser" et eller flere steder på kroppen

38,7% af respondenterne har svaret at de har oplevet et hudproblem hos deres Bullmastiff. Oftest er det Furunkulose (49,3%) som er bylder og overdrevet rødme mellem tæerne, som hunden lider af, men også Hotspots (46,7%) som er hurtigtvoksende betændt sår et eller flere steder på kroppen. Ofte (30,7%) er problemet behandlingskrævende hos en dyrlæge, mens næsten lige så mange (22,7%) har svaret at det aldrig har været behandlingskrævende.
Størestedelen af besvarelserne (22,7%) viser dog at hunden kun har lidet af det 2-3 gange og at det sjældent er et kronisk tilbagevendende problem.

 

61,3% af respondenterne har aldrig oplevet et hudproblem hos deres Bullmastiff.

 

 

Øreproblemer
- som kræver behandling

34,0% af respondenterne har svaret at de har oplevet øreproblemer (se også Øresvamp) hos deres Bullmastiff, som har krævet behandling. Størstedelen (36,4 %) har kun oplevet det nogle få gange, mens næsten lige så mange (34,8%) oplever det som et tilbagevendene problem 1-2 gange årligt.

 

66,0% af respondenterne har aldrig oplevet betændte ører hos deres Bullmastiff.

 

 

Hofteledsdysplasi
- oftest omtalt som HD

11,3% af respondenterne har svaret, at de har fået deres hunds hofter vurderet til D (8,2%) eller E (3,1%) hos DKK, hvilket oversat betyder middelsvær til svær hofteledsdysplasi. Graderne A, B og C bliver indenfor vores race betragtet som et godt resultat, hvor A selvfølgelig er det bedste.

 

29,8% af respondenterne fik deres hunds hofter vurderet til A, B eller C.

 

 

Korsbånd
- behandlingskrævende sprunget eller beskadiget korsbånd

7,7% af respondenterne har svaret at deres Bullmastiff har haft en behandlingskrævende skade i knæet og ud af 15 har alle undtaget én svaret at det var et sprunget eller beskadiget ledbånd. Oftest sker det kun én gang, men én har oplevet det to gange på samme hund og én har oplevet det hele fire gange. I alle tilfælde er hunden blevet kirurgisk behandlet.

 

92,3% af respondenterne har aldrig oplevet en behandlingskrævende skade i knæet.

 

 

Trange næsebor
- smalle næsten tillukkede næsebor der giver besværet vejrtrækning

6,7% af respondenterne har svaret at de har oplevet at deres Bullmastiff har trange næsebor. Dog har det aldrig givet anledning til kirurgisk behandling.

 

93,3% af respondenterne har ikke oplevet trange næsebor hos deres Bullmastiff.

 

 

Cancer
- en sygdom der i langt de fleste tilfælde desværre medfører aflivning

6,2% af respondenterne har svaret at deres hund på tidspunktet for undersøgelsen, enten var dagnosticeret med eller aflivet pga. kræft. Den hyppigste kræftform (41,7%) er Lymfekræft (Lymfom). Lymfom er en af de almindeligste ondartede kræftformer hos kæledyr og det er den hyppigste ondartede kræftform i det Dansk Veterinært Cancerregister hos hunde.

 

 

Spondylose
- stivhed i ryggen og nedsat bevægelse i bagparten

4,1% af respondenterne har svaret at de har fået konstateret Spondylose hos deres hund.

 

 

Albueledsdysplasi
- oftest omtalt som AD eller AA

3,6% af respondenterne har svaret, at de har fået deres hunds albuer vurderet til 2 (3,1%) eller 3 (0,5%) hos DKK, hvilket oversat betyder middelsvær til svær albueledsdysplasi. Graderne 0 og 1 bliver indenfor vores race betragtet som et godt resultat, hvor 0 selvfølgelig er det bedste.

 

32,0% af respondenterne fik deres hunds albuer vurderet til 0 eller 1.

 

 

OCD
- "ledmus" som kan ramme alle kroppens led og vækstzoner, men som oftest ses i skulder- og albueled

2,1% af respondenterne har svaret, at de har fået deres Bullmastiff behandlet eller opereret for OCD.

 

 

Øjenproblemer
- behandlingskrævende øjenproblemer som fx Entropion, Ektropion, Cherry eye, Distichiasis, KCS-tørre øjne o.l.

2,1% af respondenterne har svaret, at de har oplevet øjenproblemer hos deres Bullmastiff. Ud af dem er der én der svarer Ektropion og én svarer Entropion.

97,9% af respondenterne har ikke oplevet øjenproblemer hos deres Bullmastiff.

 

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler